Exterior of Philadelphia’s Family Court with Love Park fountain in foreground.

Exterior of Philadelphia’s Family Court with Love Park fountain in foreground.

There is never a perfect time to photograph a building. Go in too soon and the building isn’t finished; wait too long and access is difficult. This was certainly my challenge photographing Philadelphia’s new Family Court Building. Once the judges and court employees moved into their new home, tight security would have limited our access throughout the 14-story building. We managed to get in while the building was still partially unfinished and coordinate crews to clean the spaces we needed to photograph.

Corridor outside court rooms features terrazzo floors and wood trim.

Corridor outside court rooms features terrazzo floors and wood trim.

I was hired to photograph the $200 million Family Court Building by Tutor Pernini Construction, who built this modern facility designed by Ewing Cole. I was thrilled to work with Tutor Pernini once again, after collaborating on a previous project, the Pennsylvania Convention Center.

One of numerous court rooms.

One of numerous court rooms.

Located in the city center and across the street from the famous LOVE Park, the Family Court Building is a huge upgrade from their previous facilities, which were located within an historic 1920s neo-classical stone building. The court had simply outgrown the old building, and the need for more courtrooms and more office space led to the construction of this new facility.

While photographing the interiors required precise timing to avoid disturbing the soon-to-be tenants, I had the freedom to explore the best angles for the exteriors. The fountain at nearby LOVE Park provides the perfect context for the site, showing the beauty of the park and the amazing location of the new building.

1st floor lobby.

1st floor lobby.

Because of the large scale of this project, I had two assistants helping move equipment and styling the spaces so we could complete our extensive shot list. My goal was to capture the clean and bright interiors while showcasing their warmth and thoughtful details.

1 Comment